Työkalut

Katsausvuoden tapahtumiaKatsausvuoden tapahtumia

Antenniverkon maksu-tv-liiketoiminta käynnistyi vauhdilla

DNA:n kaapelitelevisioverkon uudet yhtenäiset DNA Welho TV -tuotteet julkaistiin 9.5.2011, ja vuoden mittaan palveluita yhtenäistettiin edelleen.

DNA:n saamat valtakunnalliset antennitelevisiotoiminnan verkko- ja ohjelmistotoimiluvat käynnistivät nopean muutoksen Suomen televisiomarkkinassa.

Aiempi antenniverkkomonopoli sai rinnalleen pitkään kaivattua kilpailua, joka pakottaa alan tehokkaampaan verkkorakentamiseen ja rajallisen taajuusvarannon hyödyntämiseen. Tämä puolestaan mahdollistaa aiempaa suuremman kanavakapasiteetin muun muassa maksutelevisiokäyttöön.

DNA:n antennilähetysverkkoa rakennettiin ennätyksellisen nopeasti hyödyntämällä matkaviestinverkon mastoja. Vuoden lopussa verkko kattoi noin 70 prosenttia suomalaisista. Antennilähetysverkon taajuustehokkuuden ansiosta verkossa välitettiin yli 20 televisiokanavaa, joista noin puolet voi olla teräväpiirtokanavia.

Antenniverkon maksu­televisiopalveluiden käynnistäminen 18.8.2011 kaapeliverkosta tutuilla DNA Welho tv-palveluilla oli vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Ainutlaatuinen antenniverkkokonsepti ja liiketoiminnan nopea käynnistäminen palkittiin alan kansainvälisessä IBC-tapahtumassa 11.9.2011.

DNA:lla oli vuoden lopussa Suomen laajin teräväpiirtokanavien tarjonta sekä kaapeli- että antennitelevisioverkossa.

DNA: Single frequency networks for HD with DVB-T2 (englanniksi)

 

Huippunopeat kiinteät yhteydet lähes miljoonan talouden ulottuville

DNA päivitti kiinteän laajakaistaverkkonsa ja toi Welhon verkosta tutut huippunopeat kiinteät DNA Welho Laajakaista -yhteydet kerralla liki miljoonan suomalaistalouden ulottuville 9.5.2011. Liittymien nopeudet vaihtelevat tuotteesta riippuen 10–200 megabittiin sekunnissa.

Kiinteä laajakaista kattaa yli 900 000 suomalaistaloutta, joista noin kaksi kolmasosaa on kaapeliverkossa.

Matkaviestinverkon nopeus parantaa kilpailukykyä

Vuonna 2011 DNA lisäsi järjestelmällisesti matkaviestinverkon nopeutta kehittyneimmillä tekniikoilla. Modernisoinnilla kasvatettiin kilpailukykyä ja varauduttiin matkaviestinliikenteen jatkuvaan kasvuun.

Vuoden aikana 3G-verkkoa laajennettiin kattamaan yli viisi miljoonaa suomalaista. Toisesta vuosineljänneksestä alkaen sitä päivitettiin 4G-nopeudet mahdollistavaan Dual Carrier HSPA+ -valmiuteen ensimmäisenä Suomessa ja ensimmäisten joukossa maailmassa. Tekniikan ansiosta tiedonsiirron teoreettinen maksiminopeus verkosta päätelaitteeseen nousee 42 megabittiin sekunnissa.

Syksyllä Hämeenlinnassa otettiin ensimmäisenä maailmassa käyttöön ohjelmistopohjainen moniteknologiaradiotekniikka, joka mahdollistaa jopa 100 megabittiin sekunnissa yltävät 4G LTE -palvelut.

Päivitetty tukiasemateknologia moninkertaisti verkon tiedonsiirtokapasiteetin, ja DNA pystyi julkaisemaan 4G-palvelunsa 13.12.2011. DNA:n 4G-nopeuksien väestöpeitto oli heti julkaisuvaiheessa Suomen laajin; palvelut olivat saatavilla puolelle suomalaisista noin 130 paikkakunnalla.

DNA:n 4G-verkkoa laajennetaan edelleen sekä Dual Carrier- että LTE-tekniikoilla. Yhtiöllä on Suomen kattavin Dual Carrier- ja LTE-tukiasemaverkosto.

Yhtenäiset ja selkeät tuotteet

DNA:n matkaviestinverkon kiinteähintaiset matkapuhelin- ja liikkuvan laajakaistan liittymät uudistuivat 8.4.2011. DNA Joustava -puheliittymien puheluita voi soittaa ja tekstiviestejä lähettää joustavasti ostetun kokonaismäärän puitteissa. DNA Liikkuva Laajakaista S-, M-, L- ja XL -tuotteet sisältävät kukin eri enimmäisnopeuden ja tietyn määrän verkossa priorisoitavaa tiedonsiirtoa.

Kiinteän verkon DNA Welho Laajakaista- ja DNA Welho TV -tuotteet julkaistiin 9.5.2011. Samalla tuotevalikoimaa ja -hinnoittelua selkeytettiin ja käyttöön otettiin kiinteiden laajakaistojen asiakaslupaukset.

Yhtiö ryhtyi toukokuun lopulla myymään markkinan ensimmäistä tallentavaa HD-digiboksia, Wbox HD2:ta, sekä kaapeliverkkoon että T- ja T2-antenniverkkoihin.

DNA toi 17.8.2011 kuluttajille uuden matkaviestinliittymäkonseptin DNA Pron. Sen markkinoiden edullisin hinta perustuu suoraviivaisiin prosesseihin ja itsepalveluun. Ostaminen ja asiakaspalvelu on keskitetty internetiin ja laskut lähetetään sähköisesti.


Yritysliiketoiminta vahvistui yritysostolla

DNA osti 12.7.2011 tietoliikenne- ja tietoturvapalveluja tarjoavan Forte Netservices Oy:n. Yhtiön palveluja käytetään 60 maassa, sen vuoden 2011 liikevaihdoksi arvioitiin 8 miljoonaa euroa ja sillä oli 37 työntekijää.

Forte Netservicesillä on erinomaisesti tuotteistetut palvelut ja korkea asiakastyytyväisyys, ja kaupan ansiosta DNA voi tarjota entistä kattavammat palvelut pk- ja suurasiakkaille ICT-hallintapalvelumarkkinoilla.

NOPEA 3G-verkko 

DNA voitti operaattoreiden 3G-verkkojen kohde- ja ajomittauksia sisältäneen nopeusvertailun 4.10.2011.

Viestintäverkkoasiantuntija Omnitele Oy:n mittaukset tehtiin pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa.