Työkalut

Takana vauhdikas vuosi

Riitta Tiuraniemi

Teini-ikäistyvä DNA

Helmikuun ensimmäisenä päivänä 2011 DNA astui teini-ikäisyyteen ja täytti pyöreät 10 vuotta. Juhlimme kymmenvuotista taipalettamme pitkin kevättä pääasiassa kilpailun avaamisen ja median muutoksen teemoilla.

Olemme ylpeitä siitä, että DNA:n markkinalle tuoma kolmas vaihtoehto ja toimiva kilpailu ovat mahdollistaneet suomalaisille edulliset ja erittäin korkealaatuiset tietoliikennepalvelut koko maassa. Samalla olemme rakentaneet DNA:sta omistajille arvoa tuottavan kokonaisuuden ja ottaneet pysyvän jalansijan Suomen tietoliikennemarkkinassa.

Kohti maratonkestävyyttä

Kevät ei ollut kuitenkaan pelkkää juhlaa. Vuoden 2010 lopussa tekemämme mittava asiakastietojärjestelmän vaihdos oli jälkeenpäin tarkasteltuna kuin sydämenvaihto-operaatio. Toipuminen maratonkuntoon kesti huomattavasti ennakoitua pidempään, mutta systemaattinen ja periksi antamaton ponnistelu palkittiin.

Vaikeuksien jälkeen olemme entistäkin vahvempia ja viisaampia, valmiina ’asettumaan lähtöviivalle’ yhtenäisenä ja voimakkaana DNA-joukkueena.

Tuloskehitys tasaista

Vaikka takana on yksi raskaimmista vuosista kymmenvuotisella taipaleellamme, pidimme tuloskuntomme ja pääsimme numeerisiin tavoitteisiin kattavasti. Liikevaihtomme kasvoi etenkin kuluttaja-asiakkuuksissa älypuhelinmyynnin ja mobiililaajakaistan vauhdittamana.

Käyttökatetavoitteeseen pääsimme huolimatta merkittävistä tuotekannan uusimisen tuomista kustannuksista. Investoimme myös aiempaa voimakkaammin palvelujen ja IT-järjestelmien kehittämiseen, kuituverkkoihin sekä radioverkon kapasiteetin nostoon. Joulukuussa toimme asiakkaillemme tarjolle kattavat 4G-nopeudet. Lisäsimme myös henkilöstön määrää organisaatiossa laajasti.

"Liikevaihtomme kasvoi 5,4 %. Käyttökate kasvoi 3,5 % ja oli 25,9 % liikevaihdosta."

Forte fortissimo

Menneenä vuotena vahvistimme yritysliiketoimintamme kasvuedellytyksiä kahdella merkittävällä panostuksella.

Kesällä ostimme Forte Netservices Oy:n, jonka ytimenä ovat vahvasti tuotteistetut tietoturva- ja yritysverkkojen hallintapalvelut. Tehdyn kaupan avulla pystymme tarjoamaan entistä kattavamman palvelukokonaisuuden sekä PK- että suurasiakkaille.

Marraskuussa puolestaan uusimme yritysasiakkaille tarjottavan päätuotealustamme, mobiilivaihteen. Näillä panostuksilla uskomme yritysliiketoimintamme saavan lisää tuottavuutta, uusia asiakkuuksia ja vauhtia kasvuun.

TV-palvelutarjonta maan kattavaksi

Laajensimme kuluttajaliiketoiminnan televisiopalvelujen tarjoomamme valtakunnalliseksi panostamalla rohkeasti teräväpiirtoon ja maanpäälliseen antenniverkkoon. Rakensimme ennen näkemättömällä nopeudella matkaviestinverkkomme yhteyteen erittäin kustannustehokkaan, uusinta tekniikkaa hyödyntävän lähetysverkon. Syksyllä käynnistimme maksutelevisioliiketoiminnan antenniverkoissa.

Maanpäällisten antenniverkkojen tehokkuus televisiokuvan siirrossa, laajakaistaverkkojen hajanaisuus Suomessa, kaiken televisiokatselun siirtyminen teräväpiirtoon kuluvan vuosikymmenen aikana ja käyttämämme VHF-taajuuskaistan merkityksen kasvu ovat selkeitä syitä televisioliiketoiminnan vahvistamiseen.

Kilpailun aito käynnistyminen antennitelevisioverkkojen liiketoiminnassa vaatii kuitenkin vielä eri osapuolten pitkäjänteistä työtä ja monia sääntelylinjauksia vanhan monopoliasetelman murtamiseksi.

Yritysvastuuta kehitettiin

DNA on sitoutunut liiketoiminnan kehittämiseen ympäristönsä ja sidosryhmänsä huomioon ottavalla tavalla. Yritysvastuumme perustuu yhtiön arvoihin, yrityskulttuuriin ja liiketoimintatavoitteisiin.

Aloitimme loppuvuonna yritysvastuun olennaisuusanalyysin sidosryhmäkyselyllä. Sen avulla kartoitettiin painopistealueita ja määritettiin tavoitteita ja mittareita. Olennaisuustyö jatkuu kuluvana vuonna, ja tavoitteemme on luoda yritysvastuuohjelma tuleville vuosille. Katsausvuoden yritysvastuun toteuttamisesta on raportoitu GRI-mallin mukaisesti tämän vuosikertomuksen yritysvastuuosassa.

Lämmin kiitos

Haluan kiittää asiakkaitamme luottamuksesta ja kiinnostuksesta DNA:ta kohtaan sekä hallitustamme ja omistajiamme pitkäjänteisestä panostuksesta yhtiöön. Kiitos myös kaikille DNAlaisille sekä yhteistyökumppaneillemme vahvasta sitoutumisesta DNA:n menestykseen.

Tehdään yhdessä alkavasta vuodesta entistäkin paremman asiakastyytyväisyyden, tuottavuuden ja uuden kasvun vuosi.

 

Riitan allekirjoitus


Riitta Tiuraniemi

toimitusjohtaja